1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Неразрешени и негодни продукти за растителна защита се унищожават за сметка на собственика, решиха депутатите

Неразрешени и негодни продукти за растителна защита се унищожават за сметка на собственика, решиха депутатите

Продавач-консултантите в селскостопанските аптеки трябва да имат висше агрономическо образование или средно професионално образование в областта на растениевъдството

Когато се установи, че продукти за растителна защита са неразрешени, негодни или с доказано несъответствие по отношение на физични или химични свойства, контролните органи на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ги спират от продажба и употреба. Това се посочва в част от промените в Закона за защита на растенията, които депутатите гласуваха в пленарна зала на второ четене.

БАБХ разпорежда за сметка на собственика на продуктите те да бъдат изнесени от територията на страната или унищожени съгласно Закона за управление на отпадъците. Мерките се прилагат с предписания, екземпляр от които се връчват на собственика или на негов представител. Индивидуалните административни актове могат да се обжалват пред директора на съответната областна дирекция по безопасност на храните, но обжалването не спира процеса.

При установяване на нарушение и налагане на мярка контролните органи незабавно уведомяват изпълнителния директор на БАБХ, който може да издаде заповед за незабавно преустановяване на пускането на пазара и употребата на определена партида от неразрешен или негоден продукт за растителна защита.

Промените в закона предвиждат търговията на едро и дребно на продукти за растителна защита да се осъществява от лица, притежаващи разрешение, издадено от изпълнителния директор на БАБХ. Разрешителното се издава за срок от 5 години и не може да се преотстъпва на друго лице. За получаването му лицата трябва да са търговци по смисъла на Търговския закон и да притежават висше агрономическо образование или сключен договор с лице, притежаващо такова. За осъществяване на търговската дейност лицата трябва да разполагат с определени обекти: за търговия на едро – склад; за търговия на дребно – селскостопанска аптека; за преопаковане на продукти – цех за тази дейност. Депутатите гласуваха, че продавач-консултантите в селскостопанските аптеки трябва да имат висше агрономическо образование или средно професионално образование в областта на растениевъдството.

Освен това в БАБХ ще се поддържа регистър на издадените разрешителни за описаните дейности, като той ще се публикува и на интернет страницата на Агенцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.