1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Нов процес в Калифорния срещу производителите на глифозат

Нов процес в Калифорния срещу производителите на глифозат

Миналата година компанията загуби едно подобно дело

Нов процес срещу американския производител на глифозат започна във Федерален съд в Калифорния. Ищец този път е 70-годишният Едуин Хардеман, който обвинява компанията, че не го е предупредила достатъчно ясно за опасностите при употребата на веществото.

Процесът започна със спор между съдията и адвокатката на Хардеман, която беше порицана, че не се придържа към установения предварително ред. Още при предварителните изслушвания съдията беше обявил, че разделя делото на две, като първо трябва да се реши дали хербицидът, използван от ищеца, наистина предизвиква рак, а чак след това ще се премине на въпроса дали компанията е премълчала опасностите. Според съдията адвокатката не спазила този ред в първоначалната си пледоария.

Американската компания беше купена миналата година от голям германски концерн за 63 милиарда долара. Сегашното дело е от огромно значение, тъй като от присъдата зависи как ще се процедира с останалите 9300 жалби, подадени от физически лица срещу производителя на глифозат.

Още миналата година компанията загуби едно подобно дело и беше осъдена да плати на ищеца 289 милиона долара. По-късно съдията в това дело намали сумата, но това доведе до значителен спад на цената на акциите на фирмата. Междувременно решението по първото дело беше обжалвано и сега е на втора инстанция.

Производителите на глифозат продължават да отхвърлят обвиненията, че препаратът причинява ракови заболявания. Компанията се позовава на повече от 800 научни труда, доказващи, че не съществува риск при правилната употреба на глифозат.

От другата страна на спора са ищците, които също цитират изследвания, на първо място становището на Международната агенция за проучвания на раковите заболявания. През 2015 година Агенцията определи, че глифозатът "вероятно предизвиква рак".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.