1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Нов случай на птичи грип в САЩ

Нов случай на птичи грип в САЩ

Износът на пилешко месо е спаднал драстично

Нов случай на птичи грип в щата Минесота са установили ветеринарните власти в Съединените Щати. Болестта е засегнала голяма ферма за пуйки, убивайки 15 хиляди птици за последните две седмици.

През втората половина на февруари стопанинът установил, че все повече пуйки умират. След като изпратил проби в диагностичната лаборатория на ветеринарния факултет на Университета на Минесота, оттам потвърдили, че става дума за силно заразния щам H5N2 на птичия грип. 

Щамът вече е засичан в щатите Вашингтон, Орегон и Айдахо, където е покосил диви и домашни птици. Тези територии се намират на тихоокеанския миграционен път на птиците. Случаят в Минесота е първият по мисисипския миграционен път, който пресича централната част на Северна Америка от Север на Юг.

Въпреки че са взети всички предпазни мерки за спиране на заразата, износът на пилешко месо от Съединените Щати е спаднал драстично, особено за Китай. До момента жертва на заболяването в САЩ са станали над 2,7 милиона птици. В това число влизат и принудително умъртвените животни.

Минесота е на първо място в Щатите по производство на пуешко месо. Тук се отглеждат птици на стойност от 750 милиона долара годишно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.