1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Нов случай на туларемия в пловдивско село

Нов случай на туларемия в пловдивско село

Особено опасната инфекция се е разпространила в Южна България

Случай на туларемия е потвърден в Националния център по заразни и паразитни болести. Болестта, разпространявана от мишки и плъхове, се появи у нас през 2015 г, пише dir.bg.

Това съобщава директорът на Центъра проф. Тодор Кантарджиев, който уточнява, че заболяването е установено при жена от пловдивско село. Пациентката се лекува в пловдивската университетска болница, но все още не е ясно къде точно се е заразила.

Случаите през 2015-та показват, че особено опасната инфекция, която се предава и от диви животни - предимно зайци, се е разпространила в Южна България.

Кантарджиев препоръчва повишено внимание както на лекарите, така и на хората, които може да имат гризачи в домовете си. 

"Да кажа на колегите лекари, при всяко увеличаване на лимфни възли, особено на шията при хора, които са имали контакт с полски гризачи, зайци или пък са ползвали храна, която е била в складови помещения, трябва да бъдат изследвани за туларемия. За туларемия трябва да бъдат изследвани хората с тежки пневмонии", каза професорът.

По думите му, ако човек държи картофи в мазето си, където има мишки или плъхове, чрез техните екстременти може да се пренесе зараза. Това става, ако ръцете не се мият, след беленето на картофите. Затова Кантарджиев препоръча всякаква зимнина да се измива много добре.

"Също така трябва предварително да се измиват капачките на бурканите, защото по време на отваряне и консумиране на храната може да се заразим", допълни експертът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.