1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Нова Зеландия не вижда заплаха от веществото глифозат

Нова Зеландия не вижда заплаха от веществото глифозат

Европейската комисия удължи разрешителното за употреба на глифозатсъдържащи препарати до края на 2017 година

Няма опасност за здравето на хората при употребата на веществото глифозат, стига препаратът за растителна защита да се прилага по правилата. Това е заключението на Новозеландската служба за опазване на околната среда.

Новозеландските специалисти не споделят притесненията на Международната агенция за изследване на рака, която през миналата година обяви веществото като "вероятно причиняващо рак". Според учените в Уелингтън направените досега изследвания не предоставят достатъчно неоспорими данни за подобно твърдение.

В нов доклад експертите изтъкват, че няма никаква вероятност глифозатът да причинява рак или генни промени в човешкия организъм. Основа за това твърдение е анализът на редица научни изследвания от близкото минало, чиято тема е била връзката между препарата и риска от ракови заболявания.

Както е известно, Европейската комисия удължи разрешителното за глифозат до края на 2017 година, тъй като не се намери квалифицирано мнозинство нито за забрана, нито за по-дълъг срок. През следващите 16 месеца Европейската агенция за химически вещества трябва да изготви ново становище, което ще бъде основа при следващото обсъждане на въпроса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.