1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Нова Зеландия се бори срещу опасна бактерия

Нова Зеландия се бори срещу опасна бактерия

Животновъдството е жизненоважно за икономиката на страната

Успехи в борбата с бактерията Mycoplasma bovis (микоплазма бовис) отчита правителството на Нова Зеландия. От агроведомството смятат, че ще успеят да изкоренят заразата, засегнала говедовъдния сектор в страната. Бактерията може да причини мастити, пневмония, артрит и други заболявания.

Mycoplasma bovis беше регистрирана за пръв път през юли 2017-та в млечно стопанство на Южния остров. Няколко месеца по-късно ветеринарните власти съобщиха и за случаи на Северния остров. В резултат правителството постанови строги мерки за карантина и издаде заповед всички млечни крави в страната да бъдат тествани за бактерията. До момента са умъртвени около 52 хиляди говеда, а 32 стопанства са с болни животни. В други 51 ферми болестта е изчистена. При последния масов тест на млякото от над 11 хиляди ферми нямаше нито един положителен резултат.

"От специално назначената работна група научихме, че мерките за борба с бактерията дават много добри резултати", съобщи министър-председателят. Оптимист е и земеделският министър, който се надява Нова Зеландия да стане първата страна в света, успяла да се пребори с микоплазма бовис. Той предупреди, че тестовете ще продължат още няколко години, тъй като бактерията все още е вирулентна и може да доведе до нови инфекции.

През новата стопанска година правителството е предоставило около 250 милиона евро за борба с бактерията Mycoplasma bovis. Фермерите, чиито крави са били умъртвени принудително, са получили над 20 милиона евро обезщетения, тази година ще бъдат изплатени още 4 милиона.

Млечният сектор е един от стълбовете на новозеландската икономика. 90 процента от производството се изнасят в чужбина, а в страната се отглеждат над 10 милиона говеда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.