1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Нови 280 случая на заболяването син език са били регистрирани във Франция

Нови 280 случая на заболяването син език са били регистрирани във Франция

Случаите са регистрирани само при едър рогат добитък, в стада между 5 и 500 животни

Нови 280 случая на заболяването син език са били регистрирани във Франция през месец ноември, показват данните на земеделското министерство на страната и Световната организация за контрол върху здравето на животните.

Така броят на огнищата в цялата страна е достигнал 903, като най-често са били засегнати от едно до пет животни на стопанство. Ветеринарните власти са тествали близо 36 хиляди животни, от които около 400 са дали положителен резултат.

Случаите през ноември са регистрирани само при едър рогат добитък, в стада между 5 и 500 животни. За първи път има и ферми в северозападната част на страната. Досега заболяването се наблюдаваше в централните и югоизточните региони на Франция.

От Световната организация за контрол върху здравето на животните съобщават и за нови случаи в Кипър, Хърватска, Словения, Италия и Сърбия, установени този месец.

Във Великобритания заболяването все още не е регистрирано. Според местните власти рискът то да се пренесе от континента е малък, особено с наближаването на зимата. При ниските температури вирусът не оцелява.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.