1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Ново огнище на нодуларен дерматит в Шуменско

Ново огнище на нодуларен дерматит в Шуменско

Извънредно заседание проведе днес Областната епизоотична комисия в Шумен

Огнище на заразен дерматит по животните е открито в село Методиево, Шуменска област. По тази причина извънредно се събра Областната епизоотична комисия в Шумен, съобщава bnr.bg.

Извънредно заседание проведе днес Областната епизоотична комисия в Шумен заради откритото първично огнище на заразен нодуларен дерматит във върбишкото село Методиево. 66 животни от две стопанства бяха унищожени и загробени, заедно със суровото мляко добито от тях, след като кръвните проби показаха наличие на заболяването.

Според представителите на Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен, предполагаемата причина за появата на нодуларния дерматит, са две телета в едно от стопанствата, които са били без ушни марки и с недоказан произход.

Доктор Катя Райкинска посочи, че липсата на дезинсекция на помещенията, където се отглеждат животните, също може да е причина за възникване на заболяването.

Единият фермер с девет животни не е извършвал нито едно пръскане и обработване на фермите си и животните. Другият е извършил две пръскания, като е ползвал неподходящ препарат, а нещо, което му е останало, когато си е пръскал картофите.

По думите на д-р Людмил Йорданов, официален ветеринарен лекар на община Върбица, вероятната зараза може да е дошла и от камиона, който събира млякото от селата в района и след това пътува до мандра в търговищкото село Давидово. Според него, въпросните две телета са родени в стопанството и в последните месеци в Методиево не е имало покупка на животни от други региони на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.