1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Нужно ли е да подхраним семената преди сеитба

Нужно ли е да подхраним семената преди сеитба

Какво печелим

През последните години се наложи практиката да се добавят течни хранителни елементи към обеззаразителя на семената. Защо? Наблюденията показват, че подхранването на семената на зимните житни култури подобрява ранното развитие на посевите, като често напредъкът в растежа се наблюдава до края на вегетация. Добавянето на хранителни микроелементи при третирането на семената увеличава пропускливостта на семенните мембрани, както и подпомага храненето от почвата чрез създаване на зони с повишена концентрация на хранителни вещества в близост до младите корени. За да се осигури достатъчно снабдяване с хранителни микроелементи при преминаването във фаза братене и по-доброто презимуване и студоустойчивост, се препоръчва допълнително листно подхранване с манган, мед и цинк.

Лебозол®, като водещ европейски производител на течни торове, има дългогодишен лабораторен и практически опит с подхранването на семената за посев.

Лебозол®-Тотал Кер е перфектно балансирана течна комбинация от макро- и микроелементи плюс аминокиселини, която влияе положително на покълването на семената и развитието на младите растения.

Лебозол®-Тотал Кер съдържа 10 г/л фосфор в достъпна и усвоима форма, който ще подпомогне кълновете да развият стабилна коренова система за да достигнат до необходимите им хранителни вещества от почвата, а резултатът е равномерно поникване. Достатъчното количество азот (120 г/л от които 1,5 % е органично свързан) и калий (35 г/л) ще стимулират старта без да затормозяват младото растение. 20 г/л магнезий са напълно достатъчни да осигурят безпроблемна фотосинтеза в началните фази дори и при мрачно време.

Манган (20 г/л), мед (4 г/л) и цинк (6 г/л) са микроелементите с жизненоважно значение за доброто презимуване и студоустойчивост на житни. Специално подбраната форма на тези хранителни микроелементи ги прави напълно усвоими при всички видове почва и в широк диапазон на почвени рН-стойности.

Лебозол®-Тотал Кер съдържа 25 г/л пълен набор аминокиселини, които директно се включват в изграждането на фитохормоните, а ефектът е отличен посев не само в началните фази. Освен това с мощното си антистресово действие аминокиселините ще подпомогнат младите растения да преодолеят по-лесно и с по-малко загуби неблагоприятните условия в чувствителните начални фази. Благодарение на естественото си свойство на прилепител, аминокиселините от животински произход способстват за равномерното разпределение и по-доброто свързване на обеззаразителя към семето, което подпомага растителнозащитното действие на препарата.

На база многогодишният практически опит с Лебозол®-Тотал Кер при третирането на семена може доказано да се твърди, че продуктът в доза 2-3 литра/тон семена гарантира следните безспорни ефекти:

● ускорява кълняемостта

● подпомага равния и бърз старт

● осигурява балансирано хранене в началните фази на развитие

● повишава здравината и защитните функции

● подобрява устойчивостта на неблагоприятни агрометеорологични условия.

Изводът който се налага е, че подхранването на семената с Лебозол®-Тотал Кер осигурява необходимото допълнително подхранване с макро- и микроелементи през първите седмици след поникване, което е предпоставка за нормално и здраво развитие през следващите вегетационни фази.

Друг продукт на Лебозол е Микс за третиране на семена - течна смес на мед (32 г/л), манган (114 г/л) и цинк (61 г/л) плюс 79 г/л азот, който има за цел да осигури по-ефективното усвояване на микроелементите. Дозата на приложение е 2-3 л/тон семена с обеззаразителя. Ударението в продукта е поставено върху елемента манган, като най-важният микроелемент за повишаване на студоустойчивостта на зимни житни. Допълнително наличието на манган в достъпна и лесноусвоима форма гарантира засилване на имунитета срещу бактериални инфекции на корените и на основата на стъблото. Манган е хранителният елемент, чиято достъпност се влияе в най-голяма степен от почвеното рН, като наличието на манган е най-ниско при рН-стойности между 6,5 и 7,5.

Съдържанието на мед и цинк в продукта осигуряват наличието в началните фази на тези много съществени за житните култури хранителни микроелементи. Цинкът влияе директно върху клетъчното делене и диференциране, неговият недостиг може да забави растежа на корените и стъблата, а това трябва да се предотврати с оглед късия период на вегетация през есента и често неблагоприятните агрометеорологични условия. Участието на медта има решаващо значение за укрепване на клетъчните стени и оттам за устойчивостта на младите растения. Медта влияе пряко върху образуването на фитоалексин - вещество, което потиска действието на фитопатогенните гъби и оказва въздействие върху имунитета срещу болести.

Третирането на семената с хранителни елементи осигурява необходимите вещества за безпроблемно начално развитие, като има решаваща роля за укрепване на младите растения. Дългогодишният опит с Лебозол®-Тотал Кер и Лебозол®-Микс за третиране на семена доказва, че вследствие на употребата на тези продукти младите растения се развиват по-здрави и по-силни, като преодоляват с по-малко загуби неблагоприятните за растеж периоди. Третирането на семената с хранителни елементи е икономически целесъобразно и има доказан стопански ефект.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.