1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Очаква се в България да се появи препарат за растителна защита с неустановен произход и съдържание

Очаква се в България да се появи препарат за растителна защита с неустановен произход и съдържание

Гърци атакуват пазара с подозрителни продукти, алармира фирма БАСФ

В "БАСФ" ЕООД се получи информация, че в Гърция е открит съмнителен продукт за растителна защита с етикети на български език. Предполага се, че стоката е предназначена за българския пазар. Търговското наименование съвпада с това на известния препарат за растителна защита БИ-58 на фирма БАСФ. Откритите в гръцкия склад разфасовки са от 50 мл.

Потребителите лесно могат да бъдат заблудени от етикета, че им се предлага оригиналния продукт на фирма БАСФ, защото като производител е посочена БАСФ СE, а като лице, което пуска продукта на пазара - „БАСФ България” ЕООД. В търговския  регистър обаче фирма с наименованието „БАСФ България” не съществува. Дъщерното дружество на германския химически концерн в България се нарича „БАСФ” ЕООД. Друг белег, по който може да се разпознае съмнителния продукт, е името на фирмата, извършила преопаковането – Технофарм С.А., Гърция.

От БАСФ категорично отричат да са давали разрешение на гръцката фирма Технофарм С.А. да разфасова и/или преопакова БИ-58. Заблуждаващата информация на етикета има за цел да скрие лицето, което реално пуска продукта на българския пазар. Това поражда съмнения в съдържанието и качеството на продукта.

Стандартните опаковки, в които "БАСФ" ЕООД предлага БИ-58 на българския пазар са от 1 л. Единствената фирма, която има право да разфасова БИ-58 у нас е „999 – Ивайло Асенов” ЕООД. Тя има разрешение за разфасовки от 50 мл и 100 мл, върху които задължително изписва името си.

БАСФ вече е уведомила Българска агенция по безопасност на храните. Очаква се ведомството да направи проверка на случая и при констатиране на нарушения, да спре реализацията на продукта, да го изтегли от пазара и да санкционира закононарушителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.