1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Очакваните отрицателни температури в цялата страна ще бъдат критични за зимните житни култури

Очакваните отрицателни температури в цялата страна ще бъдат критични за зимните житни култури

Най-уязвими са културите, неуспели да встъпят във фаза братене през есенната си вегетация

Очакваните отрицателни температури в цялата страна ще бъдат критични за зимните житни култури. Там, където няма снегозадържане и живакът падне до минус 20 градуса посевите ще измръзнат напълно. Най-уязвими са културите, неуспели да встъпят във фаза братене през есенната си вегетация.

Очаква ни постепенно падане на температурите до нива от минус 20 градуса на места и валежи от сняг постепенно в цялата страна. Снежната покривка в полските райони ще се движи между 15 и 30 сантиметра. Според професор Казанджиев от Българска академия на науките повреди по културите са неизбежни.

Състоянието на пшеницата, ечемикът и рапицата е различно в районите на страната. По-добро е то в Дунавската равнина, докато заради есенната суша на юг посевите там са в недобро състояние.

Снежна покривка под десет сантиметра почти няма защитна функция за зимуващите култури. Растенията, встъпили във фаза на братене или зимен покой от своето развитие биха могли да издържат.

Това е единствената мярка, допълва агрометеорологът. При овошките и лозята няма какво да се направи за предпазване от студа.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.