1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Опасност от разпространение на нелегални продукти за растителна защита в България

Опасност от разпространение на нелегални продукти за растителна защита в България

От АРИБ призовават земеделските производители да купуват продукти само от регламентирани обекти, дистрибутори и търговци

В края на 2010 г. в Черкаси, Украйна са били иззети 135 тона незаконни пестициди. След това голямат част от тях са "изчезнали" от официалните  складове за съхранение. Съществува  риск тези опасни продукти да бъдат разпространени в съседните страни, алармираха от Асоциация растителнозащитна индустрия България (АРИБ) в писмо до медиите.

Незаконните пестициди представляват сериозна заплаха за човешкото здраве и околната среда, застрашават добрите земеделски практики, като водят до унищожаване на посевите, а оттам и прехраната на земеделските производители. Фалшивите пестициди могат да навредят на репутацията на растителнозащитния сектор, уточняват от АРИБ.

За да се  избегне закупуването на незаконни или фалшиви пестициди, от АРИБ съветват да се купуват продукти от регламентирани обекти, дистрибутори и търговци, да се избягва търговията по  интернет, както и оферти, които изглеждат "твърде добри, за да са истина". Земеделските производители трябва да са сигурни, че закупените пестициди имат етикет с пълни указания на български език. Това е изискване на закона и една от гаранциите, допълват от Асоциация растителнозащитна индустрия България.

На  номер 0800 18 112 могат да се подават  сигнали за нелегални пестициди. Анонимността е гарантирана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.