1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Осъдиха производители да платят 265 млн. долара

Осъдиха производители да платят 265 млн. долара

Унищожена е плантация от прасковени насаждения

265 милиона долара ще трябва да платят две компании, които произвеждат хербицида дикамба, на американски овощар. Това реши щатският съд в град Кейп Жирардо в щата Мисури.

Според съдебните заседатели двете фирми са виновни за щетите, понесени от фермера Бил Бейдър. Те му присъдиха 15 милиона долара обезщетение, останалите 250 милиона са под формата на глоба.

Бейдър обвинява компаниите, произвели хербицида дикамба, че техният продукт е унищожил голяма част от дръвчетата в плантацията му за праскови. Самият той не е ползвал препарата, но той бил довят от памуковите ниви на съседни стопани. По думите на собственика на овошките щетите му са за 21 милиона долара.

Защитата на двете фирми отхвърли обвиненията и посочи, че при правилно прилагане на препарата е нямало да се стигне до негативни последствия. На същото мнение е и американската служба за опазване на околната среда, която твърди, че дикамба не представлява риск, ако се използва според указанията. За увредените овошки са виновни градушките и ниските температури, посочиха адвокатите. Двете компании обявиха, че ще обжалват присъдата пред по-висша съдебна инстанция.

Хербицидът дикамба е на пазара от 1965 година и се използва както в зърнопроизводството, така и за овошки и тревни площи. Употребата му е разрешена в повечето държави от Европейския съюз, както и в Съединените щати.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.