1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Първи съдебен успех за производителя на глифозат

Първи съдебен успех за производителя на глифозат

Съдебното решение е четвъртото в редица съдебни спорове в Съединените щати

Компанията производител на хербицида глифозат за пръв път спечели дело, след като калифорнийски съд отхвърли иска на жена, която съдеше фирмата заради раковото заболяване на своя син. Според съдебните заседатели не е доказано, че именно препаратът е причинил болестта.
 
След процес, продължил няколко седмици, съдът в Калифорния постанови, че заболяването на момчето няма пряка връзка с глифозата, съдържащ се в препарат за премахване на плевели, използван от семейството.
"Съчувстваме на Езра Кларк и неговите близки, но съдебните заседатели много внимателно прегледаха научните изследвания и стигнаха до заключението, че болестта не е причинена от веществото", се казва в изявление на компанията.
Според нея съдебното решение отговаря изцяло на оценката, дадена от съответните служби по цял свят, както и на научните доказателства, събрани през последните 40 години. Адвокатът на ищцата заяви от своя страна, че обмисля обжалване пред по-горна инстанция.
Съдебното решение е четвъртото в редица съдебни спорове в Съединените щати, свързани с препарат против плевели, в който има глифозат. При досегашните три процеса съдебните заседатели отсъдиха срещу компанията производител и определиха на ищците обезщетения за милиони долари. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.