1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Плодови оси заплашват овошките

Плодови оси заплашват овошките

Мястото на яйцеснасянето може да се познае по появата на малки кафяви петънца по младите плодчета

Опасни неприятели заплашват сливовите насаждения в момента. Това са черната и жълтата сливови плодови оси. Насекомите нанасят огромни щети, ако не се вземат мерки. 

Мястото на яйцеснасянето може да се познае по появата на малки кафяви петънца по младите плодчета. Гъсениците на осите повреждат ядките, които още са с воднисто съдържание. „Като я унищожи ще премине в следващия плод, след това ще премине в трети, четвърти, пети, шести до осми – тогава ще завърши развитието си и ще падне в почвата, ще какавидира и ще остане до следващата пролет до фенофаза бял бутон на сливата“, обясни проф. Георги Тренчев- преподавател по растителна защита.

Необходимо е стопаните да предприемат мерки. При първото затопляне трябва да напръскат с одобрени инсектициди, обясни професор Георги Тренчев, специалист и преподавател по растителна защита. Неговият съвет е това да стане привечер. “Тогава лъжегъсеницата минава от един в друг плод. Препаратът трябва да бъде с контактно действие“, каза проф. Георги Тренчев.

Насажденията трябва да се третират специално срещу сливовия семеяд. Най-подходящото време за това е след две седмици. Вредители има и по крушите. В рамките на 5 минути успяхме да намерим голям брой неприятели, сред които голяма и малка педомерка, повреди от крушова бълха и още: „Видяхме огнения пригор, която е една от най опасните бактериални болести по семковите овощни видове и почти причини загиването на полската круша в България и на много други видове“, обясни Тренчев.

Опасност има и за ябълките, заради появата на ябълковия цветопробивач. Неприятелят се среща най-вече при насаждения, където не се провежда редовна растителна защита.

Автор: Светлозара Димитрова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.