1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. По схемата за застраховане страната ни може да усвои 33 млн. евро за три години

По схемата за застраховане страната ни може да усвои 33 млн. евро за три години

През тази година от бюджета на ДФ „Земеделие” ще бъдат отпуснати 4,5 млн. лева

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров откри градозащитния сезон в най-новата структура на Изпълнителната агенция по градушките в село Петрово, Старозагорско. Контролният пункт е открит  през 1989 г.

С днешната церемония искаме да покажем, че държавата не е абдикирала от тази услуга към земеделските производители, заяви заместник-министър Цветан Димитров. Той допълни, че на държавно ниво се работи активно в областта на защитата на продукцията на земеделските стопани. Доказателство за това са нотифицираните държавни помощи, разрешени от ЕК през месец март -  едната е за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция,  а другата е за компенсиране на загуби на земеделски  производители  за напълно пропаднали плоши, вследствие на настъпили неблагоприятни климатични  условия – суша и градушка.

По схемата за застраховане страната ни може да усвои финансов ресурс в размер на 33 млн. евро за три години. През тази година от бюджета на Държавен фонд „Земеделие” ще бъдат отпуснати 4,5 млн. лева  за застраховки. Застрахователната полица покрива щети до 500 лева на декар, като тя струва 6%. 80% от нея се поема от Държавен фонд „Земеделие”, в случай, че тя е за общоприетите рискове, включително и за градушка. По втората схема  финансовият ресурс, който може да бъде усвоен е в размер на 220 млн. лева.

Противоградовите ракети за сезона, с които разполага Изпълншителната агенция по градушките /ИАГ/ са недостатъчни. Причина за това е  ненавременната заявка и поискани средства за осигуряване с ракети от предишното ръководство на агенцията, което е освободено от 29 април 2010 г.

Не се предвижда намаляване  броя на полигоните, ракетните площадки и защитаваната територия, въпреки заявеното намерение за преструктуриране на агенцията в търговско дружество. На този етап няма да има и съкращаване на служители, уточни заместник- министър Цветан Димитров.

Защитаваната от ИАГ територия е 17 млн. дка, от които 22 млн. дка са обработваеми  площи. Те са разположени в областите – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.