1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Популацията на вълците във Франция нараства

Популацията на вълците във Франция нараства

Според експерти 500 вълка са достатъчни за оцеляването на вида

Популацията от вълци във Франция расте по-бързо, отколкото се предполагаше. Според най-новите данни в края на тази зима хищниците ще са 500. Смята се, че тази бройка е достатъчна за запазване на вида.

Цифрата е заложена и в правителствения план за управление на хищниците. Според експерти 500 вълка са достатъчни за оцеляването на популацията. Прогнозите на властите бяха, че това ще стане чак през 2023 година.

Последните изчисления показват обаче, че хищниците не само че се размножават по-бързо, но и се разпространяват във все повече региони. През тази година вълци са регистрирани на 85 места, докато през 2017-та местата бяха само 74. За същия период броят на глутниците е нараснал от 57 на 72. Националното бюро за дивеча отчита ръст на популацията в планинските части на област Прованс, където животните се настаняват в нови за тях хабитати.

Природозащитни организации изтъкват от своя страна, че вълците се размножават само в някои определени региони, но не и навсякъде. От Сдружението за защита на вълците и мечките посочват, че бройката от 500 екземпляра за запазване на популацията не е достатъчна, тъй като според съвременната наука за това са нужни между 1000 и 5000 животни. От организацията смятат да внесат жалба в Европейската комисия срещу френските власти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.