1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Птичият грип и африканската чума по свинете в Украйна се разпространяват в нови области на страната

Птичият грип и африканската чума по свинете в Украйна се разпространяват в нови области на страната

Европейският съюз също забрани вноса

Птичият грип и африканската чума по свинете в Украйна се разпространяват в нови области на страната. Това съобщават от държавната служба по безопасност на храните и защита на потребителите. Според последната информация, близо 1100 домашни птици - пилета и патици, в района на Одеса са били заразени с птичи грип.

Лабораторните изследвания са потвърдили болестта. Съобщава се и за друго огнище в Черниговска област, където са били открити мъртви диви лебеди. Заболяването постепенно обхваща цялата страна. Първото огнище е регистрирано в края на ноември 2016 г. в района на Херсон в южната част на страната. Сега засегнатите области са в близост до границите с Молдова, Русия и Беларус. В началото на януари, Беларус ограничи вноса на птици от Черниговска област. Европейският съюз също забрани импорта. Властите съобщават, че Украйна и Европейският съюз водят преговори за регионализация на доставките, което ще позволи внос от райони, незасегнати от заболяването. Това може да се случи най-рано от 20 януари. Украйна изнася птиче месо за 70 страни и се надява да пренасочи експорта.

В страната избухват нови огнища и на африканска чума по свинете. Съобщава се за 91 случая на болестта през 2016-та, 84 в свиневъдни ферми и седем при диви свине. Това принуждава ветеринарните власти да умъртвят 26 000 животни. Разработена е пътна карта за справяне с болестта с участието на браншови организации, местната власт, бизнеса и други заинтересовани страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.