1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Птицевъдната индустрия е виновна за сегашната епидемия от птичи грип

Птицевъдната индустрия е виновна за сегашната епидемия от птичи грип

Това твърдят представители на германска екоорганизация

Птицевъдната индустрия е виновна за сегашната епидемия от птичи грип. Това твърдят представители на германска екоорганизация. Според експертите, дивите птици не са единствени преносители на вируса.

Специалистите смятат, че сегашния щам на вируса е дошъл най-вероятно директно от птицевъдни стопанства в Китай, без помощта на диви птици, които не мигрират от Народната република до Европа.

В китайските птицеферми вирусът често се наблюдава. Според природозащитниците той е бил пренесен случайно към Европа, например чрез недостатъчно добре почистени транспортни средства. Ето защо трябвало да се проверят ДжиПиЕс-данните и дневниците на камионите, пренасящи птици от Азия на Запад. Така можело да се установи дали маршрутите им съвпадат с разпространението на заболяването.

Ветеринарните власти в Германия се противопоставят на подобни твърдения и изтъкват, че дивите птици могат много дълго време да носят вируса в себе си, без да показват клинични симптоми. Прелитайки над Източна и Централна Азия, те заразяват други птици и така вирусът е стигнал до Европа. Едно от доказателствата за това твърдение било, че заразеното с болестта стопанство в Израел се намира в долината на река Йордан, която е на миграционния път на милиони птици всяка година

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.