1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Расте броят на заразените с африканска чума диви прасета в Белгия

Расте броят на заразените с африканска чума диви прасета в Белгия

Първите огнища бяха регистрирани през септември

Расте броят на заразените с африканска чума диви прасета в Белгия. Над 110 са вече умрелите от болестта животни. Първите огнища бяха регистрирани през септември.

Властите са изследвали 188 трупа на глигани, от които 157 са били намерени в зона за сигурност от 63 хиляди хектара. Най-много мъртви животни са намерени около голяма казарма, която се намира в зоната. Засега регистрираните случаи на африканска чума са концентрирани изцяло в оградената зона. Затова не се налага умъртвяването на нови домашни свине, съобщават ветеринарните власти във Валония. Експертите очакват до дни да разберат, дали и извън зоната има заразени диви свине, или дали мерките за сигурност са дали положителен резултат и са спрели разпространението на вируса.

Земеделското министерство в Брюксел обеща близо 1 милион евро за обезщетение на стопаните. Около 6 хиляди домашни свине бяха умъртвени превантивно.

В съседна Франция властите отмениха част от ограниченията, въведени в близките до границата с Белгия области. Зоната с най-строги мерки беше намалена от над 120 до 53 общини, които са на по-малко от 10 километра от белгийските огнища. В по-широката зона за наблюдение вече са разрешени някои ловни и туристически дейности, с изключение на храненето на дивеча. По данни на агроведомството в Париж на френска територия не са открити заразени с чумата диви свине.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.