1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Растителнозащитниците отбелязват своя професионален празник

Растителнозащитниците отбелязват своя професионален празник

Събитието ще бъде отбелязано с коктейл в столичния хотел "Дедеман"

Денят на растителнозащитника за първи път е тържествено честван на 16 януари 2006 г. в аулата на Аграрния университет в Пловдив по повод 110 годишнината от издаването на първия нормативен акт на България в областта на растителната защита.

Преди 116 години, с указ на княз Фердинад от 16 януари, 1896 г., е утвърден първият „Закон за мерките против филоксерната зараза (чума на лозата) и за възстановяването на опустошените от нея лозя“. С него се поставя официално регламентираното начало на борбата с вредителите по растенията и на растителнозащитната дейност у нас.

Растителнозащитниците отбелязват своя професионален празник вече седма година. Междувременно настъпиха много административни промени, сред които най-важната бе образуването на Българската агенция по безопасност на храните, която включи в своята структура и бившата Национална служба за растителна защита.

Така специалистите по растителна защита от НСРЗ и нейните поделения в страната бяха натоварени с нови, още по-големи отговорности в своята дейност, целяща в крайна сметка гарантирането както на добрата реколта, така и на безопасността на храните от растителен произход и на фуражите.

Събитието ще бъде отбелязано с коктейл от 17 часа в столичния хотел "Дедеман".

Екипът на AGRO.BG пожелава на всички растителнозащитници здраве и професионални успехи!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.