1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Русия - първи стъпки за формиране на глобална сила на пазара на торове

Русия - първи стъпки за формиране на глобална сила на пазара на торове

Това може да стане още тази седмица с обединяването на едни от най-големите компании от сектора в страната

Русия е на път да направи първи стъпки за формиране на глобална сила на пазара на торове, съобщи Investor.bg. Това може да стане още тази седмица с обединяването на едни от най-големите компании от сектора в страната. Така ще бъде формиран първият секторен лидер след консолидацията на енергийните компании преди около пет години.

Плановете са олигархът Сюлейман Керимов да получи мажоритарен дял в Силвинит – най-голямата руска компания за производство на калиев карбонат. Впоследствие компанията ще бъде слята с листваната в Лондон УралКали, друг лидер в сектора, в който Керимов има мажоритарен дял от това лято, съобщава Financial Times.

Сливането на Силвинит и УралКали ще доведе до създаване на втори по големина играч на глобалния пазар след канадската Potash Corp. Очаква се компанията да има стойност от около 20 млрд. долара и годишен капацитет на производство 11,5 млн. тона калиев карбонат.

Действията на Кремъл отразяват нарасналия интерес към производителите на калиев карбонат заради ръста в цената на суровината и фосфатите. Пример за това са инвестицията на бразилската Vale на стойност 3,8 млрд. долара, както и покупката на канадската Athabasca Potash от BHP Billiton.

Хора, близки до Силвинит, твърдят, че сделката може да стане факт още тази седмица. Керимов, който е и депутат в руската дума, иска да купи 30% от компанията и така делът му да достигне 52,4 на сто от капитала. За целта щял да се използва инвестиционен консорциоум, за да не е необходимо одобрението на антимонополните комисии.

Към момента Керимов има 25% от Силвинит и води преговори за придобиване на поне още една компания от сектора. Разговори се водели с Беларускали, която е третият по големина производител на калиев карбонат в света, както и с Фосарго – най-големият производител на фосватни торове в Русия.

Планираните сделки имат пълното одобрение на правителството, което си е постявило за цел консолидация на сектора с цел премахване на неефективносите в него, смятат запознати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.