1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Съд в Люксембург отмени националната забрана на хербицидите съдържащи глифозат

Съд в Люксембург отмени националната забрана на хербицидите съдържащи глифозат

Правителството загуби спора още на първа инстанция

Съд в Люксембург отмени наложената от правителството национална забрана за ползване на хербициди, съдържащи глифозат. Херцогството беше първата държава в Европейския съюз, издала такава забрана, която влезе в сила на 1 януари 2021 година.
 
Сега решение на Върховния административен съд на Люксембург забраната е отменена. Според магистратите в страната не са налице някакви особени екологични или селскостопански причини, които да оправдават подобна мярка. Съдът не смята, че глифозатът носи със себе си неприемлив риск за здравето на хората, животните или околната среда. Докато европейският лиценз за веществото е в сила, няма обоснована причина за национално изключение, аргументират съдиите.
 
С влизането в сила на съдебното решение фермерите в Люксембург отново могат да прилагат хербицида. В съобщение за медиите министерството на земеделието обяви, че подробно ще анализира решението и след това ще обмисли следващите си стъпки. Жалбата срещу забраната беше внесена от производителя на глифозат, твърдят медийни публикации в Херцогството.
Правителството загуби спора още на първа инстанция на 15 юли миналата година, но обжалва и отново трябваше да отстъпи, тъй като лицензът, издаден от Европейската комисия, важи до 15 декември тази година.
Национална забрана за глифозат иска да наложи и германският земеделски министър Джем Йоздемир. По думите му тази мярка ще се осъществи най-късно до края на годината, както е записано и в коалиционния договор на трите партии, съставляващи кабинета на канцлера Олаф Шолц. Решението на съда в Люксембург няма сила във Федералната република, но е знак, че производителите са готови да стигнат до най-горното стъпало на съдебната система, коментират наблюдатели в Брюксел и Берлин. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.