1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Съдът в САЩ реши: веществото глифозат причинява рак

Съдът в САЩ реши: веществото глифозат причинява рак

Процесът навлиза във втората си фаза

Ново съдебно поражение за производителите на глифозат. Съдът в Сан Франциско реши, че хербицидът е един от съществените фактори, довел до раковото заболяване на ищеца.

Решението на шестимата съдебни заседатели, взето единодушно, означава, че процесът навлиза със същия съдебен състав във втората си фаза. Ще се обсъжда вината на производителя. Въпросът е дали компанията умишлено е скрила рисковете при употреба на хербициди, които съдържат глифозат. Ако това се докаже, се очаква съдебните заседатели да присъдят на ищеца огромно обезщетение, подобно на това от миналата година, когато друг съд определи сума от 289 милиона долара, намалена впоследствие на 78 милиона.

От фирмата-производител продължават да твърдят, че научните доказателства показват, че глифозатът не причинява ракови заболявания. Експертите на компанията се надяват да убедят съда в правотата си при втората фаза на процеса в Сан Франциско и да докажат, че фирмата не носи отговорност за болестта.

Случаят е от голямо значение за производителя, тъй като може да послужи за пример за много други подобни искове, внесени в американски съдилища. Само в съда в Сан Франциско чакат жалбите на няколко стотин фермери и градинари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.