1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Селекция с висок потенциал и качествена растителна защита, торене и биостимулация от Суммит Агро

Селекция с висок потенциал и качествена растителна защита, торене и биостимулация от Суммит Агро

Нови сортове и предложения покривни култури, селекция SAATEN UNION

Суммит Агро представи на БАТА АГРО 2023 цялостна технология за житни и пролетни култури – от сеитбата на семената, до опазването на растенията от болести, плевели и неприятели, а също така - листно торене и стимулация. На опитните парцели на изложението със сеитбата на културите е приложен иновативният продукт на базата на азотфиксиращи бактерии - Амилис. Представлява иновативна технология за управление на азота в почвата. Съдържа два специално подбрани щама бактерии, които способстват за разграждане на растителните остатъци, минерализиране на органичната материя, фиксиране на азота от атмосферата и в почвата, благодарение на което се осигуряват на растенията минимум 2,5 кг а.в./дка. Играе ролята и на антагонист на патогенните микроорганизми в почвата.

В пшеницата и ечемика е използван Томиган ХЛ, вегетационен хербицид за контрол на икономически важните широколистни плевели в т.ч. полска поветица и видове технологични самосевки от слънчоглед и рапица.

В сегмент фунгициди освен познатите Тесоро и Конклуд са приложени и най-новите фунгициди – Уасан (единственият продукт, съдържащ чист бромуконазол) и Пател 300 ЕК – висока концентрация на протиоконазол, изключително ефикасен за борба с фузариум по класа на житните.

Суммит Агро представи и най-новия продукт в портфолиото си – Кайзен. Кайзен е иновация, която няма аналог на българския пазар – течна формулация с високо съдържание на глицин-бетаин, известен като най-мощния осморегулатор и антистрес агент, в комбинация със специален патент, благодарение на които растенията са по-устойчиви на СУША, която става все по-голям проблем с всяка изминала година. Продуктът се прилага листно, препоръките за фаза са съобразно културата, която третираме, но най-общо казано се прилага тогава, когато очакваме да настъпи СУША.

Бяха показани най-новите сортове пшеница и ечемик, които са част от новото портфолио на SAATEN UNION и се предлагат от Суммит Агро в България. На добре изведени опитни участъци можеха да се видят най-новите попълнения в средно ранната и средно късната група ечемик - СУ Лориел и Якубус, които се характеризират с високи добиви и с много добър фитосанитарен статус. За есенната кампания наред с тях Суммит Агро ще предложи добре познатите Хенриете и Уенди.

SAATEN UNION в Румъния е лидер в търговията със семена от ечемик. Целта е тази тенденция да се случи и на територията на България“, коментира Христина Занева, маркетинг и продуктов мениджър на SAATEN UNION - Румъния за България.

 

Групата на пшеничните сортове беше представена от новите попълнения Барба и СУ Тарока, а също така и Папилон, и Катарина – пшеници, които се характеризират с един от най-високите добиви през изминалата стопанска година. Наред с тях в продажба за сезона ще бъдат наложилите се вече Гениус и Трублион, Атлон.

Портфолиото пролетни култури беше представено от царевичния хибрид Вавел, ново попълнение в група 250 ФАО, също така и два хибрида слънчоглед – Нестор и Интеграл.

За кампания Пролет 2024 ще излязат на пазара още няколко нови хибрида пролетници и сортове житни култури. „Всички сортове и хибриди са с изключително добър здравен статус. На фона на силно изразения инфекциозен фон тази година в житните, със силно нападение от видове ръжди и брашнеста мана, благодарение на технологията за растителна защита от продуктовата листа на Суммит Агро болестите са 100% овладени“, подчерта Иван Михов, продуктов и търговски мениджър в Суммит Агро. Той допълни, че за първи път тази есен наред със семената на SAATEN UNION първо размножение, ще бъдат предложени и базови семена на българския пазар.

В продуктовото портфолио на Суммит Агро фигурират и междинни и покривни миксове селекция на SAATEN UNION, както и самостоятелни компоненти, като черен овес, видове ряпа, бял синап, фацелия, бакла и др. В Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. междинните и покривни култури ще стават все по-голяма част от земеделието, обясни Христина Занева. На разположение на земеделците ще бъдат 7 междинни микса, които включват основно житни и бобови компоненти. Предназначението им е различно, а също така и трябва да бъде съобразено с проблемите и целите на полето и е добре земеделските производители да се консултират с търговските представители на Суммит Агро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.