1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Шапът е на прага на ЕС

Шапът е на прага на ЕС

Почти всяка година повече от 40 държави съобщават за огнища на шап

Шапът е “пред вратите” на Европейския съюз и бдителността трябва да бъде засилена, особено на Балканите, за да се предотврати разпространението на болестта, предупреждава Организацията по земеделие и прехрана на Обединените нации - ФАО.

Почти всяка година повече от 40 държави съобщават за огнища на шап, като през последните месеци вирусът засегна Близкия Изток и Северна Африка.
"Европейската комисия за борба срещу шапа обръща специално внимание на региона на Балканите, който включва както страни-членки на Европейския съюз, така и държави извън Съюза. Това е районът, разположен на границата с най-заразените страни на юг и изток", добавят експертите. ФАО помага на тези страни "да разработват аварийни планове".

Такива бяха тествани в България, Сърбия и Македония, където правителствените ветеринарни служби са участвали в компютърна симулация на поява на огнища на шап.
Последната голяма криза в региона е през 2011 г. и тези симулационни експерименти "са ефективен начин за идентифициране на огнищата, които могат да имат катастрофални последици в условията на реална криза", казват от ФАО.

Шапът е силно заразно вирусно заболяване по чифтокопитните бозайници: едър рогат добитък, свине, кози и овце. То се характеризира с появата на язви в устната и носната лигавица и по копитата. Болестта не представлява заплаха за здравето на хората, но предизвиква големи загуби в животновъдството и е основна пречка за международната търговия. През 2001 г. огнище на шап във Великобритания струва на страната 16 млрд. долара и доведе до унищожаването на 10 млн. глави овце и едър рогат добитък, за да се спре разпространението на вируса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.