1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. СПИРОКС и ДИМИКС – печелившите решения срещу основните болести в лозята от Ариста ЛайфСайънс

СПИРОКС и ДИМИКС – печелившите решения срещу основните болести в лозята от Ариста ЛайфСайънс

Печелившото и рентабилно производсво на лозя изисква те да се отглеждат при висок агрофон

В исторически план лозата е едно от най-древните и най-рано култивирани от човека растения. Култура, която е актуална и днес, заемайки приблизително 2% от земеделските площи в България. 
Печелившото и рентабилно производсво на лозя изисква те да се отглеждат при висок агрофон – избор на подходящи сортове, обработки на почвата, засаждане на здрав посадъчен материал, балансирано торене и не на последно място правилна програма за растителна защита, за борба с болестите и неприятелите. Успешната растителна защита е ключова част от съвременните технологии при отглеждане на лозя.
Допускането на развитието на болести и неприятели в лозовите насаждения неминуемо води до преки загуби, а в някои случаи и до компреметиране на добива на 100%.
Лозята се нападат от няколко основни, икономически опасни болести, което налага да се провеждат редовно обследвания и своевременно да се проведждат химични третирания. Най–вредоностните болести, при лозята са обикновена мана (Plasmopara viticola) и брашнеста мана (Uncinula necator). При благоприятни условия за развитието на болестите и подценяване на опасността от страна на производителите, освен преките загуби в добива, които могат да достигнат до 70 %, се влошава и качеството на реколтираното грозде, като го прави неподходящо за винопроизводство или за прясна консумация. Професионалният опит и отговорност  включват редовно обследване на полетата и провеждане на борба срещу двете най-важни болести през цялата вегетация, която включва редуване на продукти с различен механизъм на действие срещу намаляване на опастността от възникване на резистентност срещу патогените.

Ариста ЛайфСайънс е компания, която демонстрира, че знае как да допълва и създава за своите клиенти широка гама от продукти, отговарящи на икономическите очаквания, които имат към тях ползвателите. Продуктите на компанията гарантират по-висока възвръщаемост на инвестициите и сигурност в решенията, които вземат ползвателите. „Уважаеми земеделски производители, вашите растения ще растат силни и здрави, с възможност за реализиране на пълния добивен потенциал! Нашата мисия е да предлагаме качествени и сигурни решения, да гарантираме успех и култивираме просперитет чрез съвременно земеделие!“
Като компания търсеща иновативни решения със сигурни и надеждни резултати, Ариста ЛайфСайънс предлага на българските производители два фунгицида, доказали своите качества  и еталон за борба срещу основните болести, Спирокс – срещу брашнеста мана (Uncinula necator)  и Димикс 500 СК – срещу обикновенна мана(Plasmopara viticola) по лозата.

СПИРОКС е висококачествена силно концентрирана формулация, специално разработен за борба срещу брашнеста мана (Uncinula necator) по лозята, съдържащ 500 г/л спироксамин - активно вещество принадлежащо към нов химичен клас спирокеталамини, действащо върху патогените по начин различен от този на триазолите (инхибитори на деметилирането).
Спирокс е фунгицид с подчертано предпазно и системно дейтвие и много силно изразено лечебно и изкореняващо болестта действие. Унищожава брашнестата мана, даже и в напреднали стадии на развитие на патогена, като деструктурира гъбното тяло, преустановява спорообразуването и премахва брашнестия  налепа по листата. Дава възможност за формиране на нова, чиста от болестта листна маса. Препоръчва се в Интегрираните програми за растителна защита срещу брашнеста мана, като в доза 60 мл/дка може да се прилага при десертни и винени сортове лозя, като не влияние на ферментационните процеси и вкуса на грозедето.

ДИМИКС 500 СК е продукт в силно концентрирана, висококачествена формулация, специално разработен за борба срещу мана по лоза (Plasmopara viticola) и мана по картофи (Phytophtora infestans). Има локално-системно, трансламинарно (проникващо) действие - попаднал от едната страна на листа се придвижва до другата, като предпазва отлично цялата листна маса. Активното вещество инхибира образуването на клетъчни стени в чувствителните фитопатогени, спира развитието им и те загиват.
Продукта притежава  предпазен, лечебен и антиспорулантен ефект. За повишаване на действието му се препоръчва да се използва в смеси с разрешени формулации, съдържащи фолпет или манкоцеб. Прониква бързо в растенията и не се повлиява от валежи, паднали два часа след неговото приложение. Не влияние негативно на ферментационните процеси и вкуса на грозедето. Препоръчва се в Интегрираните програми за контрол на маната при лоза, като подходяща и сигурна алтернатива на другите фунгициди със системно действие.

Срещу основните неприятели в лозята, Ариста ЛайфСайънс предлага и високефективните широкоспектърни двукомпонентни инсектициди Даскор 440,  еднокомпонентните Цитрин Макс, Суми-алфа, осигуряващи сигурен ефективен контрол срещу гроздови молци, лозови цикади, листозавивачки, филоксера, а срещу паяжинообразуващи акари - акарицид с продължително последействие Зуум.

Изборът на фунгициди и инсектициди от Ариста ЛайфСайънс, осигуряват на земеделските производители висока възвръщаемост на вложените средства – съчетание на чисти от болести и неприятели лозови насаждения, или гарантирантирани по-високи добиви с по-добри качествени показатели!

„Иновации. Гъвкавост. Резултати.“

Повече информация за продуктите, предлагани от Ариста ЛайфСайънс...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.