1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Стабилно първо тримесечие на 2013 г. за BASF

Стабилно първо тримесечие на 2013 г. за BASF

Бизнесът с продукти за растителна защита е много успешен

Стабилно първо тримесечие на 2013 г. за BASF:

  • Продажби: 19.7 млрд. евро (ръст от 5%)
  • Печалба преди лихви и данъци: 2.2 млрд. евро (ръст от 10%)
  • Високи приходи от сегмента „Решения за селското стопанство”
  • Предложение за разпределение на дивиденти: 2.60 евро (спрямо 2.50 евро за предходната година)

Потвърждава се Перспективата за 2013 г.: Ръст на планираните продажби и печалба

„Постигнахме стабилно начало за 2013 г. По-специално, нашият бизнес с продукти за растителна защита продължи да бъде много успешен,” заяви д-р Курт Бок, председател на Съвета на изпълнителните директори на BASF SE, по време на Годишната среща на акционерите в Конгресен център „Розенгартен” в Манхайм. Повишаването на печалбата преди лихви и данъци през първото тримесечие също се дължеше на значително по-добри приходи в сегмента „Химикали” благодарение на по-високия марж.

 В сравнение с миналогодишното първо тримесечие, печалбата преди лихви и данъци се понижи с 429 млн. евро до около 2.2 млрд. евро. Основна причина за тази разлика е извънредният приход от продажбата на бизнеса с производството на торове в размер на 645 млн. евро за първото тримесечие на миналата година. Ето защо, печалбата преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация се понижи с 450 млн. евро до около 2.9 млрд. евро. Финансовият резултат излезе на минус 126 млн. евро в сравнение с минус 158 млн. евро през първото тримесечие на 2012 г.

Доходът преди данъци върху печалбата и малцинствени участия се понижи с 397 млн. евро до 2.0 млрд. евро спрямо миналогодишното първо тримесечие. Чистата печалба намаля с 257 млн. евро до 1.4 млрд. евро. През първото тримесечие на 2013 г. печалбата на акция възлизаше на 1.57 евро спрямо 1.85 евро за същия период на 2012 г. След преизчисляване за лихви и данъци и амортизация на нематериални активи, печалбата на акция беше 1.67 евро – ръст от 13 цента в сравнение с миналогодишното първо тримесечие.

През първото тримесечие на 2013 г. паричният поток от оперативни дейности се покачи до над 2.0 млрд. евро, с 502 млн. евро повече спрямо същия период на миналата година. Нетният дълг беше намален до около 10.9 млрд. евро, считано от края на първото тримесечие на 2013 г., спрямо близо 11.2 млрд. евро от 31 декември 2012 г.

По време на Срещата на акционерите, Съветът на изпълнителните директори и Надзорният съвет предложиха увеличение на дивидента за 2012 г. с 10 цента до 2.60 евро на дял. Това означава, че на акционерите ще бъдат изплатени почти 2.4 млрд. евро. По този начин, въз основа на цената на дял в края на годината за 2012 г., BASF предлага доходност от дивиденти в размер на 3.7%. BASF е част от фондовия индекс DivDAX, който включва 15-те компании с най-висока доходност от дивиденти в DAX 30. „Ние заставаме зад нашата амбициозна политика за разпределяне на дивиденти и имаме за цел да увеличаваме нашия дивидент с всяка изминала година, или поне да го задържим на нивото от предходната година,” обясни г-н Бок.

Потвърждаване на Перспективата за 2013 г.

Очакванията на компанията за световната икономическа обстановка през 2013 г. остават непроменени:

  • Ръст на брутния вътрешен продукт: 2.4%
  • Ръст в промишленото производство: 3.4%
  • Ръст в химическото производство: 3.6%
  • Среден курс от 1.30 долара за евро
  • Средна цена на петрола от 110 долара за барел

„Очакваме лек ръст в световната икономика през 2013 г. – заяви г-н Бок. –Химическата индустрия отново ще увеличи производството си в сравнение с 2012 г., тъй като развиващите се пазари се разширяват. Въпреки това обаче, ние не очакваме тя да върви само нагоре. Пазарната обстановка продължава да бъде нестабилна”. Икономическият ръст ще бъде засегнат от задълбочаване на дълговите кризи в еврозоната и САЩ, както и от по-ниското търсене в Азия.

„Ние заставаме зад нашата Перспектива за 2013 г.: продължаваме да се стремим да надминем нивата в продажбите и печалбата преди лихви и данъци от 2012 г.,” допълни още г-н Бок.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.