1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Тайланд иска да забрани американски препарати

Тайланд иска да забрани американски препарати

Така страната се присъединява към десетки други държави забранили някои от тях

Забрана за използване на три препарата за растителна защита, произведени в Съединените щати, смята да издаде правителството на Тайланд. Белият дом е против и оказва натиск върху Банкок.

Намерението на властите в азиатската страна е от 1 декември да спре употребата на инсектицида хлорпирифос, както и на хербицидите паракват и глифозат. И трите препарата се произвеждат от американски компании, и за трите има съмнения, че вредят на здравето на хората.

С това си решение Тайланд се присъединява към десетки други държави, забранили някои от, или всички тези вещества. Властите се аргументират, че употребата им в селското стопанство не само излага фермерите на риск, но има опасност и за потребителите, тъй като в храните остават следи от препаратите.

В Съединените щати такива следи са открити в 84 % от местните плодове, в 53 на сто от зеленчуците и в две пети от зърнените култури, които стигат до трапезата на американците. Според здравните власти няма опасност за фермерите, стига те да спазват правилата за употреба на препаратите и да носят защитно облекло.

Медиите в Тайланд съобщават, че страната е подложена на американски натиск да не забранява въпросните препарати, най-вече глифозат. В противен случай Щатите щели да ограничат доставките си от зърно.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.