1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Тази седмица в Агрофорум: С какви нови сортове, хибриди и технологии се запознаха земеделските стопани 

Тази седмица в Агрофорум: С какви нови сортове, хибриди и технологии се запознаха земеделските стопани 

И още: Какво е състоянието на посевите с есенни и пролетни култури в страната 

Започваме с представянето на добри практики в земеделското производство. Как растенията могат да разгърнат потенциала си, да презимуват успешно и да дадат очакваните високи добиви. 

Много са предизвикателствата при отглеждането на пшеница. Неблагоприятният климат е предпоставка за повишено нападение от болести и неприятели. А като прибавим към това и агресията на плевелите, картината изглежда още по-сложна. Затова тук на помощ идват новите продукти за растителна защита. 

Новата генетика при пшеницата идва, за да отговори на по-екстремните климатични условия. Високодобивна и с редица устойчивости ще замести по-старата селекция. Нека да видим как се развиват сортовете и какъв е потенциалът им в реални условия.

Традиционна растителнозащитна платформа за поредна година събра фермерите от Североизточна България в землището на добричкото село Сенокос. Интересът е оправдан - там, в реални полеви условия, е представен ефектът от иновативни технологии и продукти в опазването на основните земеделски култури.

Много са факторите, които обуславят успеха в земеделското производство. Но докато изненадите от страна на климата са непредсказуеми, ние можем да заложим надеждите си за висок добив с избора на адаптивна за нашите условия селекция. Видяхме такава в землището на гр. Каблешково, обл. Бургас.

Гостуваме на земеделски производител, обработващ 10 хил. дка в района на Тутракан. На площите с пшеница е приложил пълна схема за защита на посевите от плевели и болести. Посетихме полетата, за да видим как най-новите активни вещества са се справили с предизвикателствата на полето.

Трудна година за стопанството на Милен Дачев, но полето с рапица ще се отплати, смята земеделският производител. На опитни парцели край Хасково той е заложил на немска селекция при маслодайната култура.

Технологични особености при отглеждането на рапица, адаптивността на чуждите селекции към българските условия, индивидуалните характеристики на различните хибриди и как да извлечем потенциалът им за добив – това бяха основните акценти в Деня на рапицата, провел се наскоро край гр. Пловдив.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.