1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Тоталната забрана на глифозат в Австрия нарушава правилата на ЕС

Тоталната забрана на глифозат в Австрия нарушава правилата на ЕС

Приетата в началото на юли от австрийския парламент тотална забрана за използване на глифозат нарушава правилата на Европейския съюз. Това се казва в становище на здравния комисар Витянис Андриукайтис, публикувано в отговор на запитване на австрийския евродепутат Александър Бернхубер.

В своя отговор на запитването Андриукайтис е заяви, че Комисията е удължила лиценза за глифозат с пет години до 15 декември 2022 година, след като научно обоснована оценка доказва, че препаратите за растителна защита, които съдържат веществото, могат да се ползват без ограничения, стига да се спазват всички условия за сигурност.

Националните държави имат правото да ограничават употребата на определени препарати от страна на непрофесионални ползватели, за да избегнат евентуални рискове, пише Андриукайтис. Досега Австрия обаче не била подала заявление за национална забрана за глифозат. Това означава, че Виена нарушава европейските правила, тъй като не е уведомила Европейската комисия, посочва комисарят.

Според Александър Барнхубер, който бе избран като представител на фермерския съюз, писмото на Андриукайтис доказва, че набързо приетият закон не бива да влиза в сила. По време на дебатите в парламента от страна на селското стопанство постъпиха редица предупреждения, че тоталната забрана ще донесе на Австрия само негативи. Тогава Народната партия бе внесла алтернативно предложение за частична забрана, отнасяща се до обществени площи, но то не получи мнозинство. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.