1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Третиране на обработваеми площи с неразрешен за употреба в страната препарат край Годеч

Третиране на обработваеми площи с неразрешен за употреба в страната препарат край Годеч

Съставени са констативни протоколи за откритите множество нарушения на нормативната база

Третиране на обработваеми площи с неразрешен за употреба в страната препарат беше установено край Годеч, съобщиха от ОДМВР -София.

На 24 април в районно управление „Полиция” - Годеч постъпила жалба от собственик на кошери с пчелни семейства, която съдържала данни за извършени нарушения при третиране на обработваеми площи с препарати. Незабавно започнало разследване по сигнала, в хода на което криминалистите установили, че 63-годишен земеделски производител от Годеч след устна договорка с представител на софийска фирма, са извършили третиране с пестициди на обработваеми площи чрез мото-делтапланер, без да разполагат с необходимата за целта документация.

С оглед предотвратяване на незаконосъобразната дейност е потърсено съдействие от служители на Областната дирекция по безопасност на храните за София област. Вчера при съвместна операция в района на с. Каленовци, инспекторите засекли двамата в момент на извършване на третирането. На място били установени празни туби с препарат, който се оказал нерегистриран и неразрешен за употреба на територията на страната. Съставени са констативни протоколи за откритите множество нарушения на нормативната база, регламентираща дейността.

Работата по случая продължава с проверка на постъпили данни за смърт на пчелни семейства и риба в близкостоящия риболовен обект, с цел установяване данни за извършено престъпление по смисъла на чл. 216 от НК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.