1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. В Германия са отстреляни над 830 хил. диви свине

В Германия са отстреляни над 830 хил. диви свине

Това са 42 % повече спрямо предишния сезон

Повече от 830 хиляди диви свине са отстреляли германските ловци през изминалия ловен сезон. Това е нов рекорд, като бройката е с 42 процента по-голяма от предишния сезон, съобщават от Съюза на ловците.

Причината за масовия лов на диви свине е превенцията на aфриканската чума, се казва в съобщението. "Така нашите ловци допринесоха до голяма степен за това, болестта все още да не се е разпространила в Германия" изтъкват от Съюза на ловците и настояват властите от своя страна да предприемат мерки, поставяйки затворени контейнери за смет на ЖП-гарите, граничните пунктове и край магистралите.

Германия засега е пощадена от заразата, въпреки че тя продължава да се разпространява в Източна Европа. Опасността от привнасяне на вируса остава, още повече, че и в Белгия бяха регистрирани случаи на aфриканска чума, предупреждават ветеринарни експерти.

Белгийското огнище, при което бяха открити 135 мъртви диви свине, заразени с болестта, отстои само на 60 километра от границата с Германия. Тук рискът от пренасяне на вируса от мигриращи глигани е много по-голям, отколкото по източните граници на Федералната Република с Полша и Чехия, тъй като в тези страни огнищата са на повече от 300 километра разстояние. Според специалистите най-рисковият фактор остава човекът, пренасящ месни продукти от страни с наличие на болестта.

По данни на Европейската комисия до средата на декември в Украйна и Европейския съюз са регистрирани над 6500 случая на aфриканска чума при диви и домашни свине. Това са 50 процента повече в сравнение с миналата година. Най-опасна е ситуацията в Румъния, където само през 2018 година са отчетени 1100 случая, и то при домашни свине. Повечето от тях са в малки стопанства с под 100 животни. Експертите предполагат, че заразата е внесена чрез хранителни отпадъци, дадени като храна на свинете.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.