1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Валония отменя ограниченията въведени заради африканската чума

Валония отменя ограниченията въведени заради африканската чума

Опасността е преминала и болестта вече не се разпространява

Горите в белгийския регион Валония, в които през миналата година бяха намерени диви свине, заразени с aфриканска чума, отново ще бъдат достъпни за туристи. Това обяви регионалният земеделски министър Рене Колен, който отмени ограниченията. Заповедта му влиза в сила от 13 април.

Единственото останало ограничение е, че пешеходците, велосипедистите и ездачите не бива да напускат очертаните пътища и пътеки, за да не попаднат на диви свине и да не разнесат заразата. През септември миналата година властите затвориха горите и очертаха зони за сигурност, където движението беше забранено. Няколко месеца по-късно опасността е преминала и болестта вече не се разпространява, се казва в съобщение на агроведомството.

Въпреки това фермерите в региона са против вдигането на ограниченията. Според браншовия съюз на местните свиневъди решението на земеделския министър дава повод за заключението, че селското стопанство не е сред приоритетните сектори на регионалното правителство. Против отмяната на забраната се изказа и федералният министър на земеделието Дени Дюкарм, който поиска от държавната агенция за сигурност на храните експертна оценка дали наистина няма риск за свиневъдния сектор в страната.

Междувременно в съседна Холандия властите удължиха програмата за подкрепа на свиневъди, които се отказват от дейността. Мярката беше въведена през 2017 година, с цел да се намалят вредните за околната среда емисии от метан, и трябваше да приключи на 1 април. Сега ще действа до края на годината, като бюджетът предоставя още половин милион евро като финансова помощ за фермерите. До момента в програмата са се включили 275 земеделски стопани, предимно с малки и средно големи поголовия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.