1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Внимавайте за появата на фузариоза

Внимавайте за появата на фузариоза

Фунгицидни технологии на втория уебинар на Байер

Вторият за 2022 г. уебинар, организиран от Bayer Crop Science България, беше открит от търговския директор на компанията Жечо Мурзов. След него климатологът проф. Георги Рачев даде надежда на земеделците относно климата, който според синоптика ще е благоприятен през настоящата година.

В онлайн форума се включи фитопатологът гл. ас. Звездомир Желев, който представи последните тенденции при заболяванията на житните култури. Той обърна специално внимание на фузариозата. Болестта е изключително проблематична за посевите в регионите на Северна и Северозападна Европа, както и в Северните Американски щати, където валежите са по-съществени. У нас след относително няколко години на голяма суша през пролетта миналата година имаше голямо количество валежи и това беше предпоставка за развитие на гъбните патогени на фузариозата. Звездомир Желев посъветва земеделците добре да са информирани за предпоставките за развитието й, кога е необходимо да се предприемат мерки за контрол. Симптомите започват още при поникването на семената и в начални фази от развитие на растенията. По-късно, по-осезаемо се виждат симптомите при изкласяване, цъфтеж и зреене на зърното с появата на белокласие. Повредите са обвързани с появата на микотоксини - скритият враг за стопаните. Микотоксините са проблем, който може да компрометира реализирането на реколтата на пазара. За да бъде предотвратена болестта, е необходимо балансирано торене. Високите дози азот провокират заболяването. При безорните технологии около 10 пъти са по-високи нивата на микотоксини в зърното в сравнение с площите, на които се правят обработки, коментира Желев.

Правилният сеитбооборот е вторият топ фактор за ограничаване на болестта. Междинните култури са елегантно средство за потискане на гъби от род Фузариум. За борба с болестта е необходимо да използваме специфични активни вещества. Според Звезделин Желев най-добрата съставка като последействие, ефикасност и лечение, са ПРЗ, в чийто състав влиза активното вещество Протиоконазол, което е добро решение и срещу видовете главни. Други възможности са пестициди с тебоконазол, биксафен, флуопирам. Важен момент е периодът на третиране.

В уебинара се включиха регионалните представители на Байер, които споделиха мнения и опит, разказаха впечатляващи истории, които са поучителни и в същото време показателни докъде бихме стигнали в успешното опазване на пшениците, когато правилно тълкуваме симптомите и вземем правилното решение.

Очаквайте в края на февруари още един уебинар от Байер, с фокус върху царевицата и успешните цялостни технологии за отглеждане на културата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.