1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Забранен е ловът на пернат дивеч в област Добрич

Забранен е ловът на пернат дивеч в област Добрич

Засилените мерки са валидни за трите области, които имат излаз на Черно море – Добрич, Варна и Бургас

Ловът на пернат дивеч в област Добрич е забранен, посочват от областната дирекция към Агенцията по храните. Причината – превантивни мерки срещу разпространение на птичи грип.

Засилените мерки са валидни за трите области, които имат излаз на Черно море – Добрич, Варна и Бургас. В Добричко са проведени общински епизоотични комисии. Извършват се проверки с представители на орнитоложки дружества. До момента не е установено наличие на умрели диви птици около езерата край Шабла и Дуранкулак. Постоянен ветеринарно-медицински контрол е въведен във всички птицевъдни обекти, които са разположени на територията на областта. Проверява се спазването на мерките за биологична сигурност. Техниката за дезинфекциране също е в готовност, посочват от дирекцията. Забранени са и пазарите на птици.

На стопаните на птицевъдните обекти е разпоредено, ако забележат промени в здравословното състояние на птиците или смъртност сред тях, незабавно да уведомят съответния обслужващ ветеринарен лекар. Има дежурни ветеринарно-медицински специалисти, които работят и в почивните дни, коментират от областната дирекция по безопасност на храните.  Припомняме, че през 2006 г. в област Добрич е имало случай на птичи грип.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.