1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Засилен интерес към генетиката на Косад Семанс и продуктите на Екофол АД

Засилен интерес към генетиката на Косад Семанс и продуктите на Екофол АД

На впечатляващ полски ден в Добруджа компаниите представиха нови и утвърдени продукти

Открит полски ден организираха фирмите Косад Семанс и Екофол между добричките села Паскалево и Овчарово. Повече от 100 земеделски стопани се отзоваха на поканата, за да се запознаят в реални условия с качествата на френската селекция и да видят действието на продуктите от серията Amino Expert в рапица и житни култури. По традиция домакин на открития полски ден беше Живко Василев от фирма БИО ООД със седалище в село Паскалево.

На полето фермерите се запознаха с хибридите Basalti, Sirtaki, Memori и  Mazari, както и с още 5 хибрида рапица за изпитание. Акцент по време на презентацията беше хибридът Memori, който за втора година е на българския пазар и се очертава като елитен продукт не само у нас, но и в Европа. Хибридът е средно ранен, с бърз старт, ранен цъфтеж и късно прецъфтяване. Отличава се с висока масленост и добивност, притежава ген за устойчивост на фома.

Посевите с рапица са третирани през есента с Amino Expert Protect, с помощта на който са успели да развият здрава коренова система и да презимуват успешно. През пролетта има двукратно внасяне на Amino Expert Impuls – за подхранване на разклоненията, увеличаване и изхранване на шушулките, подчерта Васил Лазаров, регионален представител на Екофол АД.

През последните 7 години пшениците на Косад Семанс са доказали по полетата в България своите качества – устойчивост, стабилност и висока добивност. На полето край Паскалево бяха заложени сортовете Sobbel, Sosthene, Sorrial, Sofru и три нови предложения, сред които Sothis и Sophie. Акцент беше поставен върху сорта Sofru -  високопродуктивен, устойчив на болести и адаптивен. Пшениците на Косад се отличават с ниски растения, добре изразен восъчен налеп и високи хлебопекарни качества. За да разгърне потенциала си, пшеницата е третирана с Amino Expert Impuls на фирма Екофол.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.