1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Златозадката – вредител по семковите овошки

Златозадката – вредител по семковите овошки

Златозадката развива едно поколение годишно

Основните неприятели по семковите овощни видове – ябълка и круша бяха представени по време на онлайн семинар, организиран от Националната служба за съвети в земеделието и Института по овощарство в Пловдив. Един от тях е златозадката.

„Тя напада всички овощни видове и много горски видове. Проблем ще има, ако вашата овощна градина е до гора. Възрастното насекомо е бяло. Крилата са бели с копринен блясък. Някои път има и черни точици, зависи от вида. Гъсеницата, която е вредителят, тя е тъмносива с две надлъжни червено-оранжеви линии по гърба и една бяла прекъсваща се ивица отстрани на тялото. Какавидата е тъмно кафява“, обясни проф. Христина Кутинкова от Института по овощарство, Пловдив.

Златозадката развива едно поколение годишно. Зимува като гъсеница от втора-трета възраст в гнезда, оформени от няколко листа, обвити в паяжина и закрепени здраво по клоните на дърветата. В зимното гнездо живеят заедно гъсениците, излюпили се от една яйчна купчинка. Презимувалите гъсеници се активизират при набъбване на пъпките. Напускат зимните гнезда и нагризват пъпките на овощните и горските видове. Вредят през деня, а през нощта се крият в гнездата. Впоследствие се хранят с листата като ги омотават в паяжинни гнезда. Повреждат и цветовете.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.