1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. България е домакин на заседание на работна група на Международния съюз за защита на новите сортове растения

България е домакин на заседание на работна група на Международния съюз за защита на новите сортове растения

По време на техническата среща ще бъдат разгледани общо пет нови технически документи

В понеделник, 5 юли 2010 г., заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров ще вземе участие в техническа работна група за зеленчукови култури на Международен съюз за защита на новите сортове растения /UPOV/.
UPOV e водеща международно-техническа институция в областта на сортоизпитването и защитата на интелектуалната собственост на новите сортове растения. Работната среща ще се проведе в рамките на пет дни – от 4 до 9 юли 2010 г. в хотел Севастократор, комплекс Арбанаси, гр. Велико Търново.

Българските институции, които изпълняват и прилагат конвенцията на UPOV, са Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол /ИАСАС/ към Министерство на земеделието и храните и Патентно ведомство, а със закона за закрила на новите сортове растения и породи животни се уреждат отношенията, свързани със създаването, закрилата и използването им. Тази година ИАСАС е домакин  на 44-та техническа среща на UPOV, в която ще вземат участие над 35 представители от 16 страни.
Ще бъдат дискутирани развитието и бъдещето на сортоизпитването, както и последните новости в областта на изпитването на нови сортове зеленчукови растения.

По време на техническата среща ще бъдат разгледани общо пет нови технически документи - речник на технически термини, документи за организация на опитите и техниките, използвани при изпитванията за различимост, хомогенност и стабилност на новите сортове зеленчуци. След утвърждаването на новите документи от Съвета на международната организация, ще бъдат приети и от работните органи на Офиса на общността за закрила на сортовете /CPVO/.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.