1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Бразилия се отваря за модифицирана пшеница

Бразилия се отваря за модифицирана пшеница

Бразилия вече ще внася аржентинско пшеничено брашно, добито от генно-модифицирания сорт HB4. Това става възможно, след като правителството издаде на аржентинската биотехнологична компания, създала новия сорт пшеница, съответното разрешително.
 
В Аржентина отглеждането на ГМО-пшеницата е позволено от една година. Правителството в Буенос Айрес издаде лиценза при условие, че Бразилия, която е най-големият клиент за аржентинска пшеница, също даде зелена светлина. Според създателите на този сорт той е устойчив на засушаване и дава много добри добиви. 
 
От компанията, селектирала новия сорт пшеница, той представлява важна стъпка към изграждането на селско стопанство, което издържа на климатичните промени. Генно-модифицираният сорт ще бъде от голямо значение за стопанства, в които пшеницата заема голяма част от сеитбооборота. Аржентина е сред най-големите производители на пшеница в южното полукълбо, като всяка година там се заделят между 6 и 8 милиона хектара за тази култура.
Новият сорт е преминал успешно през всички проверки и не носи никакви рискове за хората или животните, твърдят от компанията. По време на тестовете са били засети и ожънати 55 000 хектара. Сега фирмата търси инвеститори и фермери, които да разширят производството. 
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.