1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. HYDRANEO - иновация от Лимагрейн

HYDRANEO - иновация от Лимагрейн

Компанията предлага нов подход в управлението на риска от засушаване при царевица

Стресът, който сушата причинява върху растенията, засяга повече от 70% от европейските площи с царевица за зърно и води до загуба на добиви до 80%. Ето защо Лимагрейн, чрез своята търговка марка LG, предлага Hydraneo - ново решение за управление на риска от засушаване, за да помогне на фермерите да защитят своя добив при суша.

Повече за това как работи Hydraneo научихме от Алфонс Хореу, Мениджър иновационни проекти Limagrain Field Seeds. „За да намери точната рецепта за разрешаване на проблема със сушата, а също и да обедини водещите решения в тази насока, Лимагрейн разработи проекта Hydraneo® - комплексен подход за управление на засушаванията, който обединява функционално генетиката с основните рискови фактори чрез предварителна оценка на състоянието на локалните условия на отглеждане на културата царевица: климатични особености, вид на почвата, агрономически практики (сеитбооборот, оран, дата на сеитба и торене). В крайна сметка идеята е да се намери решение, което да работи максимално ефективно, стъпвайки на всички променливи в земеделието.

За постигането на тази количествена и качествена оценка на риска, ние в Лимагрейн разработихме официален изчислителен метод (софтуер), който може да се използва по време на среща с фермера. В зависимост от получените резултати от софтуерните изчисления се препоръчва най-подходящата за отглеждане царевица, за специфичните условия на всяко едно отделно поле, като се правят конкретни препоръки на агротехническо ниво, като всичко това е с цел да се минимизира риска в максимална степен.

Този многофакторен подход позволява на земеделския стопанин да защити по най-добрия начин потенциала за добив на растенията при трудни условия, тъй като използва LG хибриди, които са толерантни на засушаване, най-добре адаптирани за съответната област, но също така и най-добрите агрономически практики. При условия на суша, добивът получен от Hydraneo® хибридите в комбинация с препоръките ни, може да се увеличи значително в сравнение с класическия подход на земеделие.

Неразделна част от проекта Hydraneo са хибридите, с които тази технология работи, допълни Божидар Бонев, продуктов мениджър в Лимагрейн България.
 „Освен това, че фермерите могат да се възползват от конкретните препоръки на нашата програма, свързани с агротехниката, със сроковете на сеитба, с конкретните особеностите на определено поле и през това да пречупят като цяло технологията си за отглеждане на царевица, ние им предоставяме и продуктови решения, към момента в лицето на три хибрида от технологията Hydraneo. Постарали сме се те да бъдат в най-важните групи по ранозрелост, отглеждани в България. В група 300 предлагаме хибрида LG 30 315. В група 370 имаме напълно нов Hydraneo-хибрид царевица LG 31 377. И в група 450-470 по ФАО излизаме с хибрида LG 30 500. Новото ни предложение LG 31 377 е комплексен хибрид с много интересни характеристики. Една царевица, която освен че може да предложи потенциал за добив, може да предложи наистина много висока толерантност на средни и силни по сила засушавания. Всъщност цялата линия от хибриди, които Лимагрейн предлага в България, се характеризират с доста добра толерантност по отошение на температурния и водния стрес. Но с технологията Hydraneo ние надграждаме още едно ниво върху това, което в момента имахме, за да можем да предложим една компрексна оферта на българския фермер и той да може да се възползва по най-добрия начин от особеностите на своето стопанство и особеностите на конкретното поле.“

Автор: Валери Станев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.