1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Иновативната генетика при рапица на Corteva Agriscience жъне успехи по полетата във Варненско

Иновативната генетика при рапица на Corteva Agriscience жъне успехи по полетата във Варненско

Хибридите РТ 264, РТ 271 и РТ 275 – с добиви над 420 кг/дка в землището на село Добротич

Успешно представяне на хибриди на Corteva Agriscience в землището на село Добротич, Варненска област, отчита Преслав Бобчев, регионален представител на фирмата. В полетата на фирма ЕТ Тиасо е изведен демонстрационен опит с рапични хибриди на семенарски компании.

„Безспорен факт е, че на първо място са хибридите на Пионер”, изтъкна Преслав Бобчев. „На полето се отличиха РТ 264, РТ 271 и РТ 275. Резултатите ги отчетохме на обилния кантар на Пионер и са повече от показателни и повече от коректни. Имаме 442 кг/дка при РТ 264, 428 кг/дка при РТ 271 и 420 кг/дка при РТ 275. Установихме, че Пионер води с 30-60 кг пред конкурентните хибриди, заложени на опитното поле на ЕТ Тиасо край село Добротич”.

Условията по време на вегетация не са били особено добри. Интензивна градушка е ударила рапицата и това е породило притеснения за цялото поле, поясни домакинът Данаил Йорданов. „През настоящата година нямаше много добри условия за развитието на културата. Освен градушката имаше застудяване, което води до опадане на шушулките. Затова съм приятно изненада, не очаквах толкова висок добив. Мислех, че ще ожънем около 300 кг/дка. Крайният резултат е показателен – над 420 кг/дка”, допълни още Йорданов.

Хибридът РТ 264 се отличава със силна устойчивост на разпукване на шушулките и това е помогнало да издържи на неблагоприятните природни катаклизми. „Препоръчвам на земеделските стопани да заложат смело на този хибрид, защото при опитите за пореден път доказва, че има силен ген за неразпукване на шушулките. Това е продукт с много висок добивен потенциал и при лоши условия той ще даде минимални загуби”, допълни още Преслав Бобчев. „РТ 264, РТ 271 и РТ 275 са интензивни хибриди и когато се гледат от земеделци, които знаят как да подхранят рапицата, знаят какво да й се даде, знаят как да извършат всички мероприятия в оптимални срокове, то тогава резултатите могат да скочат и над 450 кг/дка”, категоричен е регионалният агроном.

 

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.