1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Иновативни царевични хибриди от Pioneer Corteva

Иновативни царевични хибриди от Pioneer Corteva

P 9757 с отлично представяне на опитно поле край село Зърнево

30 000 дка с царевица е засял земеделският стопанин Иса Сали Феим в стопанството си, базирано в добруджанското село Зърнево. В последните дни на кампанията присъстваме заедно с представители на Pioneer Corteva на сеитбата на хибрида P 9757 с ФАО 410. „Нова е нов продукт, миналата година даде най-добрите резултати на демо поле. Имахме 22 хибрида и P 9757 беше продуктът с най-висок добив. При неполивни условия достигна до 1400 кг/дка", разясни земеделският стопанин. Тъй като сега смята да отглежда хибрида на поливно поле, увеличава сеитбената норма и залага 8600 броя семена. „Надявам се да остана доволен от новата селекция на Corteva. До сега не съм се разочаровал, винаги правя опити и наблюдавам", допълни Иса Феим.

Р 9757 е представител на новата генетика на Pioneer Corteva. Отличава се с много висок и стабилен добивен потенциал. Растенията са здрави и високи, а кочанът е покрит до върха с едри зърна. Подходящ е за отглеждане в Северна България при интензивна технология. Отличава се още с отлична сухоустойчивост.

„Това е хибрид, който през миналата година за първи път изпробвахме в нашите демо полета. Там показа уникални резултати", разясни Георги Герджиков, регионален представител на Corteva за Североизточна България. „В неговата група по ФАО беше на първо място и се движеше с 50-60 кг нагоре спрямо останалите", уточни още специалистът. „Най-добрият начин да намериш най-добрия хибрид е като го засееш на собствените си полета. Радвам се, че Иса Феим пожела да направи тези опити. Тогава засяхме 22 хибрида и този се отличи", допълни още Герджиков и подчерта още: „Тази година ще видим капацитета на полето и капацитета на P 9757. Уверен съм, че новата ни селекция ще се представи достойно".

 

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.