1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Изявление на Юросийдс за изследването PRM (Растителен Репродуктивен Материал)

Изявление на Юросийдс за изследването PRM (Растителен Репродуктивен Материал)

Асоциацията е съгласна с целите за подобряване на европейското законодателство за семената

В свое изявление Европейската семенарска асоциация Юросийдс приветства публикуването на изследването PRM на Европейската комисия, но вижда необходимост от повече яснота и съсредоточаване върху главни цели на бъдещи предложения.

Асоциацията е съгласна с целите за подобряване на европейското законодателство за семената, правейки го по-цялостно, подсилвайки равномерно приложение и подпомагайки по-ефикасни и ефективни процедури. Ние също така поддържаме внедряването на нови технологически разработки и управленски възможности и опции, се казва в изявлението.

Въпреки това обаче, европейските растениевъди и селски стопани ясно изразиха тяхната оценка за принципите на текущата законодателна рамка и нейния положителен и дълготраен принос за устойчивостта, разнообразието на семена и възможността за реакция спрямо предизвикателства като безопасност на храните и промяна в климата. Тя също така позволява достатъчна гъвкавост за справяне със специфични нужди на пазарните ниши и различните пазари.

Насърчавайки движено от пазара новаторство посредством подобрени сортове в интерес на устойчива безопасност на храните и обслужвайки нуждите на потребителите на семена трябва да остане главна цел на законодателството на ЕС. И двете цели са също така основополагащи за успеха на Зелената сделка и свързаните с нея стратегии.

Поради това сме притеснени, че елементите от представените опции от политиката изглеждат несъответстващи с горепосочените цели и изложените гледни точки от доставчици на семена, потребители на семена и националните власти. Поради това Юросийдс смята, че е необходимо много по-задълбочено обсъждане между заинтересованите страни и Комисията и страните членки, за да се определят и съгласуват ключови области за подобрение. Обявените по-нататъшни консултации и оценка на въздействието би трябвало да осигурят тази възможност и, да се надяваме, ще подсилят фокуса и яснотата на бъдещите предложения.

Юросийдс затвърждава ангажимента си за допринасяне за справедливи правила и пропорционални изисквания за всички оператори на възпроизводителен растителен материал, които спомагат за гарантирането, че селските стопани имат достъп до здрави, висококачествени семена от най-подходящите растителни сортове, улесняват движението на семената и съхраняват водещото международно положение на европейските растениевъди и производители на семена. По тази причина очакваме с нетърпение активно да се включим с всички засегнати заинтересовани страни, власти и институции в предстоящите консултации, за да развием конкретни предложения, които ще доведат допълнителни подобрения на успешните европейски пазар на семена и законодателство. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.