1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Монтекристо CS и Сомтуосо CS – нови сортове пшеница от LIDEA

Монтекристо CS и Сомтуосо CS – нови сортове пшеница от LIDEA

Компанията представи на БАТА АГРО 2022 най-силните си предложения за есенната кампания

На поредното си участие на БАТА АГРО тази година фирма LIDEA представи атрактивна част от продуктовата си листа в културите слънчоглед, рапица и пшеница.

„Акцент сме поставили върху есенната кампания, като сме се фокусирали както върху рапични хибриди, така и върху сортовете пшеница. Акцент е добре утвърденият Софру CS, сорт, познат на всички земеделци и на второ място у нас като разпространение по площи, разказа ни Станой Михов, продуктов и технически мениджър в LIDEA. - Новите ни предложения в пшеница са две: Монтекристо CS и Сомтуосо CS в средно ранните групи. Това са пшеници, които се представят изключително добре и по нищо не отстъпват на лидерите на пазара. В портфолиото ни с пшеница се стремим да предлагаме сортове с много висок потенциал за добив. Това са пшеници, достатъчно толерантни на заболяванията, разпространени в България, а също така и достатъчно адаптирани за нашите почвено-климатични условия. И мисля, че до момента сме постигнали тази наша цел, с новите сортове, които представяме - пшеници с високо качество и висок добив.

stanoi-mihov

Нови предложения имаме и при рапицата. Това са ЕС Навиго и ЕС Амадео, които допълват есенните ни предложения в ранната и средно ранната група. Друго интересно при рапицата е, че за втора година предлагаме концепцията ЕС Капело Протект. Това са два хибрида в една торба - ЕС Алисия и ЕС Капело. Каква е идеята? ЕС Алисия цъфти десет дни по-рано, като по този начин привлича рапичния цветояд, действайки като естествен капан. Така основният хибрид ЕС Капело остава незасегнат в началните фази и земеделският производител може да пропусне едно пръскане по време на цъфтеж на рапицата.

lidea-semena

Освен всичко това, при конвенционалната рапица предлагаме два промоционални пакета – при закупени 8 торби, земеделците получават още една безплатно. Големият пакет е - 25 торби плюс 8 безплатно. При Клиърфийлд технологията също имаме два бонус пакета: При закупени 6 торби, земеделците получават една безплатно, а при закупени 20 торби - 5 безплатно!

Продължаваме и с друга наша инициатива - Застраховка Рапица. При непоникване на рапица заради суша, на следващата година предоставяме на фермера семена слънчоглед за същите площи.

При рапицата целта ни е добрата зимоустойчивост на хибридите, което в последните зими без снежна покривка е доста важна характеристика, и също да са с добра устойчивост на болести в края на периода на узряване на рапицата.“

Продуктовата листа на LIDEA включва и културите соя, сорго и люцерна. „В България имаше преди години бум на соята, но у нас тя става само в Добричкия регион. Много повече е наложена у нас люцерната, защото е по-предпочитана за сеитбооборот. Аз съм голям оптимист по отношение на соргото, защото това е култура с много висок потенциал за добив, изключително сухоустойчива и особено подходяща за условията на Южна България. Единственият проблем на соргото е, че няма борсова цена. Когато това стане и земеделците имат гаранция за цена и изкупуване, тогава площите с тази култура ще се увеличат драстично у нас.“

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.