1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Новата селекция на Corteva Agriscience™ в полетата на фирма Ветекс 4

Новата селекция на Corteva Agriscience™ в полетата на фирма Ветекс 4

Открит полски ден край разградското село Езерче

Фирма Corteva Agriscience™ е дългогодишен партньор на земеделците от разградската фирма Ветекс 4. Именно на техните полета в землището на с. Езерче, обл. Разград, компанията тества новите си продукти в портфолио семена и ПРЗ в платформата Портфолио Фарм.

„Ветекс 4 е фирма с образцово земеделие, техните успехи се дължат именно на качествената технология, която те прилагат и благодарение на иновативния им подход заедно с тях успяваме да тестваме нашите нови хибриди и ПРЗ“, сподели Пресиана Русева, регионален агроном на Corteva Agriscience™ за Разград, Исперих, Кубрат, Завет, Лозница, Самуил.

presiana-corteva

Пресиана Русева, регионален агроном на Corteva Agriscience™ за Разград, Исперих, Кубрат, Завет, Лозница, Самуил

22 царевични хибрида са заложени в платформата – от тях 8 са нови. В най-ранното ФАО 100-199 е позициониран хибридът Р7818, който е с доста висок добивен потенциал и при благоприятни условия може да даде еквивалентен добив като хибридите от ФАО 300. Може да се засява и по-рано, може да се ползва и като втора култура, разказа Иван Дражев, Маркетинг мениджър за Балканите и продуктов мениджър за България в Corteva Agriscience™.

corteva1

Иван Дражев, Маркетинг мениджър за Балканите и продуктов мениджър за България в Corteva Agriscience™

Нов хибрид има и в група ФАО 200 – това е Р8604, с подобни характеристики като Р7818. В група ФАО 300 - новите попълнения са Р9367, Р9398 и Р9639 – те са с по-висок добивен потенциал от предишната генерация хибриди. В група ФАО 400 – новата селекция е Р9944 и Р0260 – отново с повишен генетичен потенциал и агрономически характеристики от предишните. В групи 500 и 600 по ФАО новите предложения са Р0710, Р0450, Р1332 – за зърно, силаж и биогаз.

Продуктовата линия Optimum® AQUAmax® е с повишено ниво на толерантност на сухи и стресови условия – тези хибриди дават минимум 5% по-високи добиви при суша. Много подходящи са за условията на Южна България. На полето в Езерче се изпитват 4 нови Optimum® AQUAmax® предложения в трите основни групи на ранозрелост. Особено впечатление в развитието на растението и зърната в кочана прави P9398, позициониран и в най-предпочитаната ФАО група от земеделските производители в област Разград - 370-380 по ФАО.

Растителната защита на царевицата е поверена на продуктите на Corteva Agriscience™. Семената са предварително третирани с Лумипоза, с цел контрол на почвени вредители като телени и сиви червеи, както и допълнителен стимулиращ ефект към растенията.

Борбата с плевелите е изведена с Принципал Плюс, приложен от втори до шести лист на културата, който контролира всички най-важни едногодишни и многогодишни житни и широколистни плевели, вкл. балур и паламида. От догодина продуктът ще бъде заменен с подобрената версия Принципал Голд, със съдържание на антидот, намаляващ стреса върху културата. Хербицидът ще бъде с по-широк прозорец на приложение – от 2 до 9-и лист. При царевицата в платформата са използвани и биостимулантите Кинсидро Гроу и Утриша N, които спомагат за отличното състояние на растенията.

Междуредията на слънчогледовите посеви са чисти благодарение на хербицида Express™, приложен с прилепител. При Clearfield® Plus технологията е използван препарат на база имазамокс, а при конвенционалните – почвен хербицид.

Очаква се регистрация у нас на хербицид в слънчоглед с ново активно вещество, което ще е перфектното решение за някои проблемни плевели като бутрак, амброзия, бяла куча лобода, див синап и дива ряпа, информира Иван Дражев.

Слънчогледът на Corteva е селекциониран за сухи условия, с устойчивост на синя китка, като хибридите обхващат трите технологии - Конвенционална, Clearfield® Plus, ExpressSun™, разкри Иван Дражев. Той посочи, че на полето край Езерче са представени 17 хибрида слънчоглед в трите технологии на отглеждане.

Corteva е пионер във внедряването на ExpressSun™ технологията, като над 60% от площите със слънчоглед в България са именно по нея. Компанията постоянно инвестира в нова селекция, като най-новите хибриди дават добив 450-470 кг/дка. Освен това всичките хибриди са с високо маслено съдържание, не падат под 46 процента масленост.

Фирма Ветекс 4 обработва около 17 000 дка, отглеждайки пшеница, рапица, слънчоглед и царевица. Масово в стопанството сеят и слънчогледовите хибриди P64LP146, P64HE144, P64LE136 и P64LE162. Тези хибриди се отличават с висока добивност, масленост и стабилност в представянето, добре адаптирани са към нашите условия. С една дума - качествени семена, можем да разчитаме изцяло на тях“, каза Георги Атанасов, съдружник и управител във Ветекс 4 ООД.

Георги Атанасов, съдружник и управител във Ветекс 4 ООД

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.