1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Отлични резултати с рапицата ДЕКАЛБ на БАЙЕР!

Отлични резултати с рапицата ДЕКАЛБ на БАЙЕР!

В полетата на „Дивес агро“ ЕООД са пожънати до 500 кг/дка

От 380 до 500 кг/дка рапица – това са резултатите от жътвата на опитно поле с хибриди рапица ДЕКАЛБ. Те са заложени през есента на 2021 г. в нивите на „Дивес агро“ ЕООД край село Храброво в община Провадия. Високите добиви са благодарение на правилния избор на генетика, категорични са стопаните.

По време на жътва бяха регистрирани следните добиви: ДК Екстремус – 497 кг/дка, ДК Екстайтед – 462 кг/дка, ДК Екстайм – 468 кг/дка, ДК Експоуз – 477 кг/дка.

„Опитното поле е изведено с технология на БАЙЕР. Още през есента е внесен Тилмор, през пролетта отново същия фунгицид и на цъфтеж Пропулс, а инсектицидното пръскане е с Децис. Състоянието на рапицата е отлично, стъблата останаха зелени до жътва, шушулките са здрави и неразпукани“, разясни Александър Димитров, регионален представител на БАЙЕР за региона.

Новата генетика ДЕКАЛБ включва няколко хибрида - ДК Ексайтед, ДК Експектейшън и най-новия Експоуз. Трите хибрида имат заложен ген за устойчивост на разпукване на шушулките, на фома и на жълта вироза. Вирусното заболяване е сериозен проблем за страните от Западна Европа и страните близо до България. Разпространено е и в съседна Румъния. Жълтата вироза може да намали драстично добивите, затова предложенията от новата генетика на БАЙЕР дава сигурност на земеделските стопани.

dekalb-rapica

„Всяко ново поколение хибриди Декалб съдържа в себе си иновации, които да предпазят фермерите от проблемите, съпътстващи производството на маслодайната култура“, изтъкна още Александър Димитров. Той посочи, че за предстоящата сеитбена кампания на рапица БАЙЕР излиза с инсектицидно решение за обеззаразяване на семена, а именно с Бутео старт. Това дава сигурност в началните фази на развитие на рапицата.

Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.