1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Отново без решение за три сорта ГМО царевица

Отново без решение за три сорта ГМО царевица

Първият опит за решение по въпроса се провали преди два месеца и половина

Бъдещето на три сорта генно модифицирана царевица в Европейския съюз остава неясно. При поредното гласуване на ниво експерти в Брюксел не се намери мнозинство нито "За", нито "Против".

Първият опит за решение по въпроса се провали преди два месеца и половина. Става дума за царевица, чийто генетичен код е променен така, че да е устойчива на различни видове вредители. Един от въпросните сортове вече има разрешение за отглеждане в Европа, но предстои удължаването на срока.

Повечето от страните-членки гласуваха с "въздържал се". От групата на Зелените в Европейския парламент изразиха остра критика, обвинявайки съответните правителства, че само отлагат непопулярното решение и искат то да бъде взето от Европейската комисия. А след това щели да се оплакват от "наложеното от Брюксел", като по този начин ще дават храна на евроскептиците и популистите.

В подобна ситуация, когато страните-членки не могат да се споразумеят, правилата на Съюза предвиждат решението да бъде взето от Европейската комисия. Според нея трите сорта царевица не носят риск.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.