1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Правителството прие Наредба за условията и реда за прилагане на схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

Правителството прие Наредба за условията и реда за прилагане на схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

Двете училищни схеми се обединяват в единна схема

Министерският съвет одобри Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения – схема „Училищен плод“ и схема „Училищно мляко“.

Схемата „Училищен плод“ се прилага успешно в страната ни от 2010 г. Изпълнението й получава положителен обществен отзвук и броят на участващите нараства всяка учебна година. Схемата „Училищно мляко“ се прилага в България от 2009 г. В резултат на приложения през 2015 г. нов подход и осигуреното национално финансиране, интересът към нея се повиши многократно.

За да продължи укрепването на двете схеми за насърчаване на навиците за здравословно хранене, за улесняване на тяхното прилагане и с цел осигуряване на ефективно и целенасочено използване на фондовете на Съюза, двете училищни схеми се обединяват в единна схема, чието задължително прилагане стартира от учебната 2017/2018 година. С приемането на обща наредба, която да определя правилата на единно прилагане на двете сходни по своята същност схеми, се постига плавен преход към обединената схема и оптимизиране на реда и условията по нейното прилагане. Прилагането на двете схеми при единни условия и ред ще доведе и до намаляване на административната тежест както за бенефициентите по схемата, така и за компетентните органи по тяхното изпълнение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.