1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Признаха сортове пшеница на ДЗИ – гр. Ген.Тошево в Турция

Признаха сортове пшеница на ДЗИ – гр. Ген.Тошево в Турция

Снимка:

Общо 49 сорта зърнено-житни култури представи институтът по време на Открит ден

Научният съвет на ДЗИ – гр. Ген.Тошево утвърди днес, 15 юни, научните звания на четирима професори и трима доценти, съобщи за AGRO.BG директорът на института доц. д-р Иван Киряков. С професорско звание са удостоени селекционерът по пшеница Николай Ценов, фитопатологът Илия Великов Илиев, селекционерът по слънчоглед Михаил Христов, ръководителят на „Агротехника“ Маргарита Нанкова. Доценти стават Галина Михова, Добринка Атанасова и Илия Иванов Илиев. Независимо от тежките финансови условия, в които работи науката, постиженията са налице и интересът от страна на земеделските производители към селекцията на Института го доказва, подчерта още директорът.

Оценка за високото качество на научната дейност в ДЗИ - гр. Ген. Тошево е вписването на сорт Аглика в сортовата листа на Република Турция. Още на 17 април южната ни съседка е подписала договор, с който признава разработеният в Института пшеничен сорт и ще го сее по полетата си. По този повод по време на Открития ден на ДЗИ Кемал Йозтюрк, представител на фирма от Република Турция, връчи почетни плакети на трима учени от Института. Това са проф. Николай Ценов – автор на сорт Аглика, доц. д-р Иван Киряков и на Тодор Коняров. Вече има проявен интерес и към сортовете Енола и Милена, подчерта още ръководителят на Института.

Общо 49 сорта зърнено-житни култури, вкарани в пълна схема на семепроизводство, бяха представени по време на Открития ден на Добруджанския земеделски институт – гр. Ген. Тошево. От тях 37 сорта са обикновена пшеница, 3 – твърда пшеница, 8 –тритикале и един – ечемик. Ежегодно научният институт получава признание за създадени сортове и хибриди от пшеница, слънчоглед, фасул, подчерта директорът доц. д-р Иван Киряков. През тази есен очакванията са още 3 или 4 сорта пшеница да бъдат одобрени.

Базови семена от 15 сорта обикновена зимна пшеница, два сорта твърда пшеница, три сорта тритикале и един сорт ечемик ще предложи Добруджанският земеделски институт на фермерите. За първа година започва продажбата и на пшеничния сорт Драгана. Създаден през 2009 г., той е с повишена сила и с висок потенциал за добив.

Всички предпоставки за високи добиви и добро качество на пшеницата са налице, категорични са селекционерите от института. В момента пшеницата налива зърно при идеални условия и очакваните добиви за региона на Добруджа ще бъдат между 400 и 500 кг от декар. Ако природата не донесе допълнителни изненади, жътвата на пшеница в ДЗИ-гр. Ген. Тошево ще започне около 10 юли.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.